×

DEPOSIT VIA BANK TRANSFER IS NOW AVAILABLE IN

Apa yang anda cari?

Dapatkan jawapan dan penyelesaian kepada soalan biasa. Jika anda tidak dapat mencari jawapan, hubungi kami dan kami akan senang membantu.

Soalan Lazim yang paling popular

Bagaimana untuk melabur dengan Bitfreezy Financials LLC?

Daftar akaun anda, sahkan email dan log masuk ke kawasan pelanggan dan beli pakej dari “store tab” menggunakan bitcoin.

Apa yang boleh saya perolehi dengan pakej Bitfreezy?

Pakej pendapatan harian akan meningkat kepada 1.5% (5 hari bekerja) dari hari Isnin hingga Jumaat.

Berapa banyak pakej yang boleh saya ada dalam satu akaun?

Setiap akaun boleh mempunyai satu pakej pada satu masa.

Berapa banyak yang boleh saya peroleh dengan merujuk kepada orang lain?

Komisen untuk rujukan langsung ialah 6% pada setiap pembelian pakej ahli yang dirujuk.

Apakah pendapatan rujukan binari?

Had Binari adalah pakej anda sendiri, komisyen 8% akan dibayar dalam tahap seratus pertama.

Apakah had siling binari?

Had siling binari bersamaan dengan nilai pakej dengan siling maksimum $10,000.

Contoh: Pakej $20,000 dan $50,000 juga akan mempunyai had siling sebanyak $10,000.

Bagaimanakah cara untuk menaik taraf pakej sedia ada?

Peningkatan hanya boleh dibuat dengan membayar jumlah perbezaan pada pakej anda sendiri

Jika anda ingin menaik taraf dari $ 1,000 Pakej ke $ 3,000 Pakej, anda perlu membayar $ 2,000 jumlah perbezaan, jumlah baki boleh digunakan untuk menaik taraf pakej.

Berapa lama saya akan dibayar atas pakej saya?

Pakej ini akan dimonetisasi selama 200 hari perniagaan dan pakej boleh menghasilkan wang sehingga 300%.
Pakej ini berdasarkan pada 200 hari perniagaan berlangsung atau 300%, yang mana lebih awal.

Berapakah deposit minimum akaun dagangan anda?

  • Piawai: 100 $/€/£ ₦20,000
  • Cent: 100 $/€/£ ₦20,000
  • Saham: 100 $/€/£ ₦20,000
  • ECN: 500 $/€/£ ₦20,000
  • ECN Zero: 200 $/€/£ ₦20,000
  • BF Pro: 25,000 $/€/£ ₦5,000.000
  • Pakej Pelaburan: 100 $/€/£

Apakah maksud "Mel ini telah didaftarkan pada masa lalu"?

Jika anda menerima mesej ini maka ia bermaksud nombor atau e-mel anda telah pernah digunakan untuk mendaftar dengan Bitfreezy Financials LLC.

Sekiranya anda terlupa kata laluan, anda boleh mengikuti langkah-langkah untuk membuat kata laluan baru di sini.

Atau anda boleh membuat akaun tambahan menggunakan alamat e-mel baru.

Apakah kaedah deposit/pengeluaran yang anda tawarkan?

Bitfreezy Financials LLC kini menawarkan gerbang pembayaran Bitcoin

Anda perlu ambil perhatian bahawa kami tidak menerima kaedah pembayaran tunai/kaedah pembayaran lain. Tetapi kami akan mempunyai pelbagai pilihan pembayaran pada masa akan datang.

Bagaimana saya menghubungi pasukan sokongan Bitfreezy?

Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel [email protected], pasukan sokongan kami akan membalas e-mel anda secepat mungkin atau maksimum 24-72 jam perniagaan.

Adakah Bitfreezy broker terkawal?

Undang-undang: Laman web ini dikendalikan oleh Bitfreezy Financials LLC dan merupakan Firma Pengurusan Aset & Broker yang berdaftar dengan NOMBOR LESEN: 195-LLC-2019. Lihat semua dokumen undang-undang di laman bahagian syarikat.

Adakah Bitfreezy.com dikawal selia?

Bitfreezy International Limited diperbadankan di Saint Vincent & the Grenadines sebagai Perniagaan Antarabangsa dengan 2018. NUMBER LESEN: 195-LLC-2019.

Bagaimana Bitfreezy.com membuat wang?

bitfreezy.com menjana pendapatannya melalui penyebaran (spread), yang merupakan perbezaan antara harga tawaran dan permintaan. Kami bekerja keras untuk menyediakan harga yang lutsinar dengan spread yang ketat.
Anda mungkin akan dikenakan caj peralihan jika anda memegang kedudukan anda semalaman.

Bagaimana Bitfreezy.com melindungi wang saya?

Semua dana pelanggan sepenuhnya dipisahkan dari dana operasi syarikat dan dipegang dalam akaun berasingan dengan bank-bank peringkat teratas.

Apakah itu dasar anti pengubahan wang haram Bitfreezy?

bitfreezy.com secara aktif mematuhi semua undang-undang dan peraturan anti-pengubahan wang haram dan anti-keganasan setakat yang kami mampu, di bawah undang-undang yang terpakai.

Untuk mematuhi sepenuhnya keperluan undang-undang yang berkenaan, bitfreezy kadang-kadang dapat menjangkau maklumat tambahan dan/atau dokumentasi daripada pelanggan.

Sila baca prosedur kami dalam dokumen AML yang terdapat di laman web.

Bagaimanakah saya boleh membuka akaun dengan Bitfreezy?

Anda boleh memohon untuk mendaftar akaun dengan Bitfreezy. Klik Di Sini untuk mengisi borang pendaftaran. di sini

Bagaimanakah saya membuka akaun dengan bitfreezy?

Anda hanya boleh memohon pendaftaran akaun dengan bitfreezy. Tekan di sini untuk mengisi borang pendaftaran kami.

Saya terlupa alamat e-mel atau kata laluan saya. Bagaimanakah saya boleh mendapatkannya semula?

Jika anda terlupa kata laluan atau kehilangannya, Klik Di Sini dan ikut arahan untuk mengembalikan kata laluan anda. Selain itu, jangan ragu-ragu untuk menghubungi sokongan secara langsung kami melalui sembang (chat) atau e-mel untuk mendapatkan semula maklumat log masuk anda iaitu e-mel, Tekan di sini kata laluan atau anda juga boleh Klik Di Sini untuk mendapatkan semula kata laluan yang hilang..

Maklumat apa yang saya perlukan semasa membuka akaun?

Di bitfreezy, kami hanya memerlukan klien kami untuk menyediakan maklumat asas mereka. Sebaik sahaja maklumat yang diperlukan dan dokumen sah disediakan, akaun itu akan disahkan. Akaun Dagangan Langsung diluluskan dan kami menyediakan maklumat log masuk dalam masa beberapa jam dan pelanggan boleh mula berdagang selepas melakukan deposit.

Berapa banyak wang yang saya perlukan untuk membuka akaun?

Untuk pembukaan akaun, anda tidak perlu membelanjakan sebarang wang. Anda boleh meneruskan deposit untuk membiayai akaun dagangan anda setelah membuka akaun dagangan langsung.

Walau bagaimanapun, tidak ada syarat pembayaran minimum, tetapi kami mencadangkan anda untuk meletakkan deposit serendah $100. Untuk mengelakkan risiko tinggi yang berkaitan dengan pelaburan yang rendah, kami sangat menyarankan untuk mendepositkan sekurang-kurangnya $10,000.

Pesanan saya menjadi stop-out. Mengapa?

Anda hanya mendapat perintah Stop-Out apabila paras margin (Ekuiti/Margin yang telah digunakan) dari akaun dagangan berada di bawah 30%. Ini mengakibatkan tercetusnya stop-out dan kedudukan anda akan mula ditutup; bermula dari yang paling tidak menguntungkan.

Saya mendapat notifikasi "Trade Context Busy" pada platform dagangan saya. Apakah maksud ini?

Kesilapan ini berlaku apabila platform perdagangan diberikan arahan tambahan sebelum menyelesaikan arahan sebelumnya. Ini boleh terjadi dalam kes-kes di mana terdapat banyak klik tetikus atau Penasihat Pakar.

Selepas memasangkan MT5 pada Mac saya, sistem menyekat permohonan tersebut kerana ia datang dari "pembangun yang tidak diketahui" atau serupa. Apakah yang patut saya lakukan?

Apple telah mengubah tetapan keselamatan hanya membenarkan pemasangan dari App Store. Untuk menjalankannya, sila pergi ke " System Preferences > Security & Privacy ", dan kemudian pada tab "General", klik kunci kecil di sudut kiri bawah untuk membuka kunci panel pilihan umum. Sila pilih pilihan "Anywhere" dari menu. Jika anda mengikut arahan ini, tidak sepatutnya terjadi masalah dalam pemasangan

Kenapa swap yang saya dicajkan amat tinggi?

Pada hari Rabu, caj yang dikenakan adalah tiga kali ganda swap biasa. Ini dibuat untuk mengambil kira hujung minggu.

Apakah perbezaan di antara baki dan ekuiti yang muncul di platform dagangan saya?

Baki ini menggambarkan posisi tertutup Untung/Rugi sementara Ekuiti merupakan pengiraan Untung/Rugi dalam masa sebenar, iaitu dengan mengambil kira kedudukan terbuka dan tertutup akaun.

Log masuk MT5 Live/Demo menunjukkan akaun tidak sah/tiada sambungan internet. Apa yang saya buat?

Sila ambil perhatian bahawa akaun Demo mempunyai tempoh tamat tempoh 30 hari selepas log masuk terakhir. Pastikan anda menggunakan kata laluan yang betul dan telah memilih pelayan dagangan yang betul.

Untuk bantuan selanjutnya, anda boleh bercakap dengan salah seorang wakil sokongan pelanggan kami melalui Chat Langsung kami atau anda boleh menghantar e-mel kepada kami di [email protected] yang menunjukkan nombor akaun anda.

Mengapa spreads adalah lebih tinggi pada waktu malam?

Pada masa pembukaan pasaran dan penutupan ketika perubahan tarikh, semua produk mempunyai kecairan yang sangat rendah di pasaran. Oleh sebab itu, kadang-kadang penyebaran menjadi lebih tinggi

Saya terlupa kata laluan MT5 saya. Apakah yang saya perlu buat?

Anda boleh menukar kata laluan akaun dagangan MT5 anda dari bahagian "Akaun Perdagangan" pada "Papan Pemuka Pelanggan". Sekiranya anda gagal melakukannya, sila dapatkan bantuan daripada pasukan sokongan kami.

Kadang kala saya cuba membuat pesanan saya dan mendapat mesej ralat yang mengatakan "Konteks Perdagangan sibuk", bagaimana ini dapat diselesaikan?

Mulakan semula terminal MetaTrader 5 anda dengan menutupnya dan melancarkannya lagi..

Apakah yuran yang berkaitan bagi setiap kaedah pembayaran?

bitfreezy tidak mengenakan apa-apa bayaran untuk deposit atau pengeluaran. Walau bagaimanapun, bank atau pembekal pembayaran masing-masing mungkin mengenakan bayaran kepada anda.

Bagaimana saya menukarkan kata laluan saya?

Anda boleh menukarkan kata laluan akaun dagangan MT5 di bahagian “Akaun Dagangan” dalam “Papan Pemuka Pelanggan”. Sekiranya anda gagal melakukannya, sila dapatkan bantuan daripada pasukan sokongan kami.

Bolehkah saya mengeluarkan dana apabila saya mempunyai kedudukan terbuka?

Ya. Di bitfreezy anda dapat mengeluarkan dana jika anda mempunyai kedudukan terbuka dalam akaun dagangan MT5 anda. Sila ambil perhatian bahawa margin percuma anda mesti melebihi jumlah yang dinyatakan dalam arahan pengeluaran termasuk semua bayaran pembayaran. Anda tidak akan dapat membuat permintaan jika anda mempunyai dana yang tidak mencukupi. Berikutan pengeluaran di bawah syarat-syarat tersebut, kami tidak bertanggungjawab untuk sebarang Stop-Out atau sebarang kerugian dalam akaun dagangan MT5 anda.

Mata wang manakah yang boleh saya gunakan untuk mendepositkan dana ke dalam akaun dagangan saya?

Kami hanya menawarkan akaun dagangan USD jadi kami menerima dana hanya dalam mata wang USD. Sekiranya anda mendeposit dana dalam mata wang yang berbeza daripada USD maka ia akan ditukarkan ke dalam mata wang USD akaun dagangan anda oleh kami pada kadar semasa pada masa yang ditetapkan.

Apakah alamat emel sokongan klien bitfreezy.com?

Anda boleh menghubungi sokongan pelanggan kami di alamat e-mel [email protected]

Berapa lamakah masa untuk membuka akaun langsung?

Akaun dagangan boleh mengambil masa sehingga 24 jam untuk diluluskan, walaupun anda boleh menyemak status akaun anda melalui papan pemuka pelanggan di bawah seksyen "Akaun Perdagangan"..

Apakah maksud ralat "E-mel ini didaftarkan pada masa lalu”?

Jika anda menerima mesej ini maka ini bermakna nombor atau e-mel anda telah digunakan untuk mendaftar dengan Bitfreezy Financials LLC. Sekiranya anda terlupa kata laluan anda, anda boleh mengikuti langkah-langkah untuk membuat kata laluan baru di sini. Atau buat akaun tambahan menggunakan alamat e-mel baru.

Dokumen apa yang diperlukan untuk Bukti Kerakyatan?

Bitfreezy memerlukan bil utiliti (kecuali telefon) atau penyata bank bertarikh dalam tempoh enam bulan yang lalu. Sebagai alternatif, anda juga boleh memberikan Lesen Memandu yang sah atau mana-mana dokumen yang dikeluarkan oleh Kerajaan yang menyebut alamat anda. Sila ambil perhatian bahawa dokumen yang dimuat naik untuk bukti ID tidak boleh digunakan untuk Bukti Kerakyatan dan sebaliknya.

Saya terlupa kata laluan Portal Pelanggan saya. Apa patut saya buat?

Sila klik pada pautan "Kata Laluan Hilang?" dan ikut arahan.

Bagaimanakah cara saya membuka akaun tambahan?

Anda boleh membuka akaun tambahan melalui "Papan Pemuka Pelanggan". Klik pada bahagian "Akaun Perdagangan" dan kemudian klik pada butang "Tambah Akaun".

Bagaimanakah pengeluaran saya akan diproses?

Anda boleh menghantar permintaan pengeluaran dengan me”log masuk” ke "Papan Pemuka Pelanggan" dan pergi ke bahagian Pengeluaran. Anda perlu mendaftarkan Kaedah Proses Pembayaran anda sebelumnya supaya anda boleh menggunakan kaedah ini untuk mendapatkan pengeluaran anda.

Bilakah waktu perdagangan dijalankan?

Waktu dagangan Forex dijalankan 24 jam sehari, dibuka pada hari Ahad pukul 2200 GMT dan ditutup pada hari Jumaat pukul 2200 GMT.

Harga pada carta berbeza daripada harga yang muncul di terminal dagangan saya. Mengapa?

Carta ini didasarkan pada harga Tawaran, secara automatik. Kedudukan Beli dibuka dengan harga Tanya dan ditutup dengan harga Tawaran. Anda perlu menambah spread pada harga Tawaran untuk mencari harga Tanya. Oleh itu perbezaan harga adalah disebabkan oleh penyebaran.

Walau bagaimanapun, anda boleh menambah harga Tanya dalam carta dengan mengklik-kanan pada carta, klik pada "Properties" dalam menu pop-up dan kemudian membuat tanda semakan terhadap " Show ask price line" di tab " Show".

Saya mendapat "Re-quotes". Apakah maksud ini?

Apabila terdapat turun naik yang tinggi di pasaran, harga berubah dengan pantas. Dalam senario ini, kami perlu menawarkan harga pasaran terkini kepada pelanggan kami. Dalam hal sedemikian, pelanggan boleh menerima requoting baru atau hanya menolak harga baru dan membatalkan pelaksanaan transaksi

Satu lagi sebab yang mungkin terjadi kerana mendapat re-quotes adalah kemungkinan anda mempunyai sambungan internet yang lambat yang boleh melambatkan penghantaran pesanan; menunjukkan bahawa pada platform dagangan yang anda lihat merupakan harga lama dan bukannya harga pasaran semasa.

Adakah anda menyokong Trailing Stop dan Penasihat Pakar?

Platform MT5 kami di bitfreezy menyokong fungsi sedemikian. Anda patut mengetahui bahawa operasi perdagangan menggunakan fungsi tambahan pada terminal pelanggan anda seperti Trailing Stop atau Penasihat Pakar dilaksanakan sepenuhnya di bawah tanggungjawab anda, kerana ia bergantung secara langsung pada terminal dagangan klien anda.

Saya telah membuat pesanan keuntungan tetapi ia mencetuskan kerugian. Mengapa?

Harap maklum bahawa apabila Take Profit ditetapkan pada kedudukan yang panjang, ia diletakkan di atas harga pasaran semasa. Akibatnya, jika anda membuat pesanan Take Profit selepas anda membuka kedudukan apabila ia telah membuat kerugian, Take Profit akan bertindak sebagai stop loss dan kedudukan anda akan ditutup dengan kerugian.

Saya meletakkan pesanan yang belum selesai dan telah dipadamkan daripada sistem. Mengapa?

Pesanan tertunda anda akan dipadamkan dari sistem jika margin bebas (Ekuiti - Margin Digunakan) tidak mencukupi untuk menampung margin yang diperlukan untuk membuka pesanan tertunda yang ditentukan.

Mengapa simbol beli/jual tidak berfungsi apabila saya cuba meletakkan dagangan?

Sekiranya ada perkara seperti itu berlaku, pastikan anda memasukkan jumlah minimum yang betul untuk instrumen kewangan tertentu.

Bagaimanakah saya dapat megeluarkan keuntungan saya?

Untuk megeluarkan keuntungan, anda perlu memindahkan dana pertama dari akaun dagangan MT5 anda ke eWallet. Ini boleh dilakukan dari bahagian "Pemindahan Secara Dalaman". Berikutan ini, anda pergi ke bahagian Pengeluaran dan letakkan pengeluaran anda selepas Menambah kaedah Pemprosesan Pembayaran pilihan anda. Jangan teragak-agak untuk menghubungi pasukan sokongan kami untuk sebarang bantuan.

Kenapa Take Profit saya tidak tercetus, sementara carta mencapai harga yang telah saya tetapkan?

Sila ambil perhatian bahawa kedudukan Jualan ditutup dengan harga Tanya (Beli). Harga carta harga adalah harga Tawaran (Jual) yang lebih rendah daripada harga Ask. Anda perlu menambah spread dengan harga yang anda lihat dalam carta untuk mendapatkan harga Ask. Oleh itu, anda mesti memastikan bahawa harga pasaran benar-benar mencapai harga Take Profit.

Mengapa spread anda begitu tinggi pada EURUSD/GBPUSD (misalnya. Lebih 10)?

Sila ambil perhatian bahawa kami menggunakan pecahan harga pips agar pelanggan mendapat manfaat daripada penggenapan. Daripada 4 tempat perpuluhan, kami menggunakan 5 dan oleh itu 10 yang anda lihat sebenarnya 1.0 pip.

Adakah Syarikat menawarkan perlindungan baki negatif?

Syarikat menawarkan perlindungan keseimbangan negatif kepada semua pelanggan sebagai sebahagian daripada Perjanjian dengan pelanggan selagi ia tidak dimanipulasi. Kepentingan para pelanggan kami adalah objektif utama kami, oleh itu kami memastikan pelanggan tidak boleh kehilangan lebih dari jumlah simpanan mereka. Walau bagaimanapun, kami menawarkan perlindungan ini mengikut budi bicara dan kami mengesyorkan pelanggan kami tidak bergantung pada ini semasa melaksanakan strategi perdagangan mereka

Apakah kedudukan dagangan leveraj?

Apabila pedagang ditawarkan leveraj, mereka dapat mengawal kedudukan yang lebih besar dengan jumlah dana yang lebih kecil. Sebagai contoh, seorang peniaga ditawarkan 1: 200 leveraj, yang bermaksud pedagang boleh mengawal kedudukan bernilai $200 dengan hanya $1 dalam akaun dagangannya. Apabila leveraj digunakan, keuntungan dijangka dapat lebih besar daripada jangkaan anda, dan perkara yang sama juga berlaku untuk kerugian yang diharapkan.

Apakah keselamatan dana saya dalam bitfreezy?

Di bitfreezy, dana pelanggan sepenuhnya dipisahkan dari dana operasi bitfreezy pada setiap masa. Akaun pelanggan mempunyai kod yang diperlukan untuk memastikan ia digunakan untuk tujuan pendanaan pelanggan. Semua dana pelanggan yang didepositkan di bitfreezy sepenuhnya dipisahkan mengikut dasar dan prosedur kami yang ketat dengan aktiviti yang dipantau dan dikaji oleh juruaudit luaran dan dalaman kami. Sebagai pelanggan, anda boleh yakin bahawa dana anda selamat dengan bitfreezy.

Apakah kaedah pembayaran yang berbeza yang boleh saya gunakan untuk membiayai akaun saya?

Pembayaran dan pendanaan adalah 100% automatik dan Papan Pemuka Pelanggan Bitfreezy membolehkan deposit dan pengeluaran menggunakan laman yang mudah digunakan. Walaupun bitfreezy tidak menerima deposit tunai dan pengeluaran wang tunai, kami menawarkan beberapa kaedah alternatif untuk pembiayaan akaun. Untuk sebarang bantuan, sila hubungi pasukan sokongan kami.

Bagaimanakah saya mendeposit dana ke dalam akaun dagangan saya?

Deposit boleh dibuat melalui papan pemuka pelanggan. Kaedah boleh dipilih dengan mengklik pada bahagian "Deposit". Sila ambil perhatian bahawa deposit boleh mengambil masa sehingga 24 jam kerja untuk diproses bergantung pada kaedah yang digunakan. Pemindahan Bank Wire boleh mengambil masa sehingga 5 hari bekerja bergantung kepada bank.